Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Türkiye, Coğrafi Pozisyonunu İyi Kullanamıyor

Türkiye, Coğrafi Pozisyonunu İyi Kullanamıyor 'Türkiye, coğrafi pozisyonunu iyi kullanamıyor' Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Masahiko Aoki, Türkiye'nin, coğrafi olarak bulunduğu pozisyonu iyi kullanamadığı görüşünde olduğunu belirterek, gerek ekonomik, gerek stratejik, gerekse ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 19-Eylül-2010, 19:17   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Türkiye, Coğrafi Pozisyonunu İyi Kullanamıyor

'Türkiye, coğrafi pozisyonunu iyi kullanamıyor'

Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Masahiko Aoki, Türkiye'nin, coğrafi olarak bulunduğu pozisyonu iyi kullanamadığı görüşünde olduğunu belirterek, gerek ekonomik, gerek stratejik, gerekse bir enerji koridoru ve medeniyetler köprüsü olarak Türkiye'nin eşsiz bir pozisyonda bulunduğunu söyledi.
AA
Türkiye, Coğrafi Pozisyonunu Kullanamıyor
Ankara- Uluslararası Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Masahiko Aoki, Türkiye'nin, küresel kriz sürecindeki ekonomik performansının da oldukça dikkat çekici bir düzeyde olduğunu kaydetti. Aoki, türkiye ekonomisi ile Çin ve Japon ekonomilerindeki gelişmeler konusunda sorularını yanıtladı.

'Türkiye'nin çıkarı AB değil, asya ülkeleriyle işbirliğinde'
Türkiye'nin, gittikçe güç kaybeden Avrupa Birliği'ne (AB) girme çabası içinde olmaması gerektiğini vurgulayan Aoki, AB sürecinde, gerekli düzenlemeleri zaten gerçekleştirdiğini, bundan sonra, Asya ekonomileriyle daha sıkı bir işbirliği içinde bulunması gerektiğini anlattı. Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Endonezya gibi güçlü bir ekonomik performansa sahip olduğunu belirten Aoki, bu nedenle, Türkiye'nin, 2020 yılına kadar dünya üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirecek olan başta Çin, Hindistan olmak üzere Asya ülkeleriyle daha çok işbirliği yapmasında fayda olduğunu ifade etti.
Aoki, Türkiye'nin, Asya'nın yükselen güçleriyle işbirliği yapması halinde, 2020 yılında önemli bir küresel güç haline gelebileceğini de vurguladı. Türkiye'nin, ucuz Çin malları ile rekabet etme gayreti içinde olmaması gerektiğini belirten Aoki, bunun yerine, Ar-Ge ve eğitime daha çok kaynak ayırarak, sadece Türkler tarafından üretilebilen rekabet gücü yüksek ürünlere yönelmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

'Çin, Japonya'yı 10-15 yıl önce geçmişti...'

Çin'in yurtiçi milli gelirinin (gayri safi yurtiçi hasıla-GSYH), aslında ilan edilenin çok üstünde bulunduğuna dikkat çeken Aoki, para birimi Yuan'ın düşük olması nedeniyle, Çin'in milli gelirinin de, aslında gerçek değerinin çok altında bulunduğunu kaydetti. Aoki, ''eğer Satın Alma Gücü Paritesi (SGP-GSYH) açısından hesaplarsanız, aslında, Çin, Japonya'yı 10-15 yıl önce geçmişti'' dedi. Prof. Dr. Aoki, Çin'in nüfusunun çok fazla olması nedeniyle, Çin'in kişi başına milli gelirinin Japonya'ya göre daha az olduğuna da dikkat çekti. Aoki, 10 yıl içinde, Hindistan'ın, Japonya'yı geçerek, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacağını da vurguladı.
Çin ile Japonya arasındaki karşılıklı çıkarlara dayalı bir işbirliği yapılabileceğini ifade eden Aoki, şunları söyledi: ''Çin'in büyüme potansiyeli çok yüksek, çünkü nüfusunun yüzde 60'ından fazlası kırsal kesimde yaşıyor ve bu nüfus, hızlı bir şekilde sanayi bölgelerine göç eğilimi içinde bulunuyor. Ancak Çin'de yüz milyonlarca kişinin birden kentlere göç etmesi, çevre ve altyapı problemini de beraberinde getirecek. Bu kadar kalabalık nüfusu, barındıracak bir altyapı henüz mevcut değil. Çin, bu altyapıyı Japonya'da ithal edebilir. Çin, işgücü serbestisi sağlayarak, Çinlilerin Japonya'ya gelmesine imkan verebilir, çünkü, Japonya'nın nüfusu yaşlanıyor. Çin ve Japonya arasındaki karşılıklı olarak yapılabilecek ticaret ve yatırım imkanı bulunuyor.'' Aoki, Japonya'nın, ekonomik kalkınma sürecinde daha çok çevreye duyarlı bir ekonomik gelişme içinde olması gerektiğini de vurguladı.

9 eylül 2010



Konu GUNBAN tarafından (19-Eylül-2010 Saat 22:15 ) değiştirilmiştir.
zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür edenler:
Cahit ERAYDIN (19-Eylül-2010)

Cevapla

Etiketler
coğrafi, iyi, kullanamıyor, pozisyonunu, türkiye, İyi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:13.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq