Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ) (https://www.bizimcografya.com/genel/6178-kizildenizin-buyulu-dunyasi-foto-bilgi.html)

zumrut_ 27-Şubat-2011 19:34

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)
 
Kızıldeniz'in büyülü dünyası


http://i41.tinypic.com/9ixyy0.jpg

Sualtı cenneti denince akla gelen ilk yerlerden biri Kızıldeniz. Dünyadaki en iyi dalış yerleri arasında gösteriliyor. Mercan resifleri, büyük sürü balıkları, balon balıkları, rengarenk melek balıkları, kelebek balıkları, denizyıldızları, süngerler, kaplumbağalar ve yunuslar gidenleri adeta büyülüyor. Kızıldeniz, Afrika ile Asya (Arap Yarımadası) arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep (Bab el Mendeb) boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.

http://i40.tinypic.com/34s5uhk.jpg

Kızıldeniz'in isminin, mevsimlik olarak çoğalma patlaması yasayan Trichodesmium erythraeum adlı alg türlerden kaynaklanır ayrıca etrafındaki kıyılarda yer alan mineral bakımından zengin kızıl renkli dağlardan doğmuş olabileceği tahmin edilen bazı düşüncelerdendir. Denizaltı yaşamına ve üremeye elverişli sıcaklığa sahip olduğundan çok sayıda deniz canlısı barındırmaktadır. bunun sebebi ise zemindeki büyük sırtta oluşan yarık kısmın yeraltından gelen magma ile dolmasıdır. Bu lavlar cok fazla 1.üretici konumunda bulunan bitkisel planktonlar icin besin kaynağı oluşturmaktadır. Tüm bunlar Kızıldeniz'deki biyo çeşitliliğin küçük bir parçası ve dalgıçlar tarafından bilinen yönleri. Pek bilinmeyen yönleriyse bu biyo çeşitliliğinin nedenleri, buradaki yaşam zinciri ve Kızıldeniz'in jeolojik yapısı.

http://i44.tinypic.com/2qullaa.jpg

Sualtının güzelliğin yanı sıra ülkemize iki saatlik uçuş mesafesinde olması ve bize çok yabancı gelmeyen kültürleri, çok sayıda Türk dalıcısının Kızıldeniz'e gitmelerinin diğer nedenleri. Bunun yanında dalış yapan herhangi biri, dalış hayatı süresince en az bir kez Kızıldeniz'e gidiyor.
Mısır'ın Kızıldeniz kıyısında Hurghada, El Gouna, Şafağa, Dahap Sharm gibi dalış bölgeleri var. Bunların arasında, Ras Muhammed Deniz Parkı'nda bulunan Sharm el Sheikh bölgesi en fazla rağbet gören dalış bölgelerinden biri. Adı şeyhin sakalı anlamına gelen bu yerleşim yeri, Sina Yarımadası'nın güney ucunda. Volzinger, Kızıldeniz'de o zamanlar yüzeye yakın olan bir kayalık bulunduğunu belirterek şöyle dedi: "Bütün gece boyunca saniyede 30 metre hızla esen rüzgar, suların iyice sığ olmasını ve bu kayalıkların ortaya çıkmasını sağladı. Museviler yaklaşık 600 bin kişiydi. Bir uçtan bir uca kadar uzanan 7 kilometrelik kayayı geçmeleri 4 saat sürdü. Yarım saat sonra da sular geri geldi."

http://i43.tinypic.com/mj8xi0.jpg

Kızıldenizle ilgili dikkat çekici bir diğer konu da Musa peygamberin suyu ikiye ayırmasıdır. Rusya Okyanusbilim Enstitüsü'nden Naum Volzinger, Mısır'da kölelikten kaçan Museviler'in geçmesi için asasını kaldırıp Kızıldeniz'i ikiye ayıran Musa Peygamber'in, bunu nasıl gerçekleştirmiş olabileceğini araştırdı. Volzinger, 6 aylık araştırmanın sonucunda Kızıldeniz'in o zamanlar ikiye ayrılmasının fizik kanunlarına göre mümkün olduğunu belirtti.

http://i41.tinypic.com/s4x4k5.jpg
__________________


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:27.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas