Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ) Kızıldeniz'in büyülü dünyası Sualtı cenneti denince akla gelen ilk yerlerden biri Kızıldeniz. Dünyadaki en iyi dalış yerleri arasında gösteriliyor. Mercan resifleri, büyük sürü balıkları, balon balıkları, rengarenk melek ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 27-Şubat-2011, 19:34   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)

Kızıldeniz'in büyülü dünyası


Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)

Sualtı cenneti denince akla gelen ilk yerlerden biri Kızıldeniz. Dünyadaki en iyi dalış yerleri arasında gösteriliyor. Mercan resifleri, büyük sürü balıkları, balon balıkları, rengarenk melek balıkları, kelebek balıkları, denizyıldızları, süngerler, kaplumbağalar ve yunuslar gidenleri adeta büyülüyor. Kızıldeniz, Afrika ile Asya (Arap Yarımadası) arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep (Bab el Mendeb) boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)

Kızıldeniz'in isminin, mevsimlik olarak çoğalma patlaması yasayan Trichodesmium erythraeum adlı alg türlerden kaynaklanır ayrıca etrafındaki kıyılarda yer alan mineral bakımından zengin kızıl renkli dağlardan doğmuş olabileceği tahmin edilen bazı düşüncelerdendir. Denizaltı yaşamına ve üremeye elverişli sıcaklığa sahip olduğundan çok sayıda deniz canlısı barındırmaktadır. bunun sebebi ise zemindeki büyük sırtta oluşan yarık kısmın yeraltından gelen magma ile dolmasıdır. Bu lavlar cok fazla 1.üretici konumunda bulunan bitkisel planktonlar icin besin kaynağı oluşturmaktadır. Tüm bunlar Kızıldeniz'deki biyo çeşitliliğin küçük bir parçası ve dalgıçlar tarafından bilinen yönleri. Pek bilinmeyen yönleriyse bu biyo çeşitliliğinin nedenleri, buradaki yaşam zinciri ve Kızıldeniz'in jeolojik yapısı.

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)

Sualtının güzelliğin yanı sıra ülkemize iki saatlik uçuş mesafesinde olması ve bize çok yabancı gelmeyen kültürleri, çok sayıda Türk dalıcısının Kızıldeniz'e gitmelerinin diğer nedenleri. Bunun yanında dalış yapan herhangi biri, dalış hayatı süresince en az bir kez Kızıldeniz'e gidiyor.
Mısır'ın Kızıldeniz kıyısında Hurghada, El Gouna, Şafağa, Dahap Sharm gibi dalış bölgeleri var. Bunların arasında, Ras Muhammed Deniz Parkı'nda bulunan Sharm el Sheikh bölgesi en fazla rağbet gören dalış bölgelerinden biri. Adı şeyhin sakalı anlamına gelen bu yerleşim yeri, Sina Yarımadası'nın güney ucunda. Volzinger, Kızıldeniz'de o zamanlar yüzeye yakın olan bir kayalık bulunduğunu belirterek şöyle dedi: "Bütün gece boyunca saniyede 30 metre hızla esen rüzgar, suların iyice sığ olmasını ve bu kayalıkların ortaya çıkmasını sağladı. Museviler yaklaşık 600 bin kişiydi. Bir uçtan bir uca kadar uzanan 7 kilometrelik kayayı geçmeleri 4 saat sürdü. Yarım saat sonra da sular geri geldi."

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)

Kızıldenizle ilgili dikkat çekici bir diğer konu da Musa peygamberin suyu ikiye ayırmasıdır. Rusya Okyanusbilim Enstitüsü'nden Naum Volzinger, Mısır'da kölelikten kaçan Museviler'in geçmesi için asasını kaldırıp Kızıldeniz'i ikiye ayıran Musa Peygamber'in, bunu nasıl gerçekleştirmiş olabileceğini araştırdı. Volzinger, 6 aylık araştırmanın sonucunda Kızıldeniz'in o zamanlar ikiye ayrılmasının fizik kanunlarına göre mümkün olduğunu belirtti.

Kızıldeniz'in Büyülü Dünyası.. (FOTO, BİLGİ)
__________________


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
bahriaskin (28-Şubat-2011), GUNBAN (27-Şubat-2011)

Cevapla

Etiketler
büyülü, bİlgİ, dünyası, foto, kızıldenizin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:11.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq