Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda

Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda (https://www.bizimcografya.com/)
-   GENEL (https://www.bizimcografya.com/115-genel/)
-   -   Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) (https://www.bizimcografya.com/genel/6405-zamana-yenik-dusen-meslekler8nostalji.html)

zumrut_ 14-Temmuz-2011 22:55

Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)
 
Basmacı


Basma en yaygın kullanılan kumaştı; dar gelirlihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif hatta orta halli ailelerin kadın ve kızları basma giyerlerdi. Ayrıca amelehttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif ırgathttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif yanaşma ve uşak boyundan erkeklerin mintanları da basmadandı. Seyyar basmacılar yelken bezinden büyükçe bir bohçahttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif elde demir arşın sokak sokak dolaşırlardı. Basma satan bohçacı kadınlar günümüze kadar ulaştı...


http://www.thy.com/images/skylife/8-..._120op%202.jpg




Nalbant

Taşıma ve ulaşım sektöründe kullanılan hayvanların nallanmasıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif hayvan tırnakları altına demir parçası yani nal ya da nalça çakılmasıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif nalbantlığı yaygın bir hale getirmişti. Günümüzde otomobil lastiği ne ise nal da dünün Osmanlısında aynı işlevi görüyordu. Nalbantlar genellikle ulaşım güzergahlarında yer edinirdi.

http://www.vaanna.com/ansiklopedi/nalbant.jpg



Mestçi
Kundura ya da pabucun içine giyilen yumuşak ayakkabıya mest denirdi. Değişik türleri vardı. Devenin ayak derisinden yapılanına deve mestihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif yandan kopçalısına serhatlı mest denirdi. İç mekanların temiz tutulmasıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif mest giymeyi gerektiriyordu. Mestçi esnafı ayak ölçüsüne göre çalışırdı.



http://unyezile.com/zile36.jpg




Sayacı

Sayahttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif ayakkabının yumuşak olan üst bölümü yani yüzüydü. Eskiden halk dilindehttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif evlerin giriş kısmında ayakkabıların çıkarıldığı veya konduğu ufak bölüme de saya denirdi. Zamanla ayakkabı anlamında kullanılmaya başlandı. Sayacıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif dünün ayakkabıcısıydı. Yaygın bir zanaattı. Geniş bir müşteri kitlesine hitap ederdi.


http://unyezile.com/sayaci.jpg




Urgancı

Ketenhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif kenevirhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif pamuk gibi dokuma maddelerinden yapılan ince halatlara urgan denirdi. Gerek ev ekonomisinde gerekse zanaatta urgan yaygın olarak kullanılırdı. Urgancı örme işini bizzat yapar ve malını tüketiciye ulaştırırdı. Genellikle sabit dükkanları bulunurdu. Seyyar urgancı nadir görülürdü.




http://www.geziyazilari.net/urgan.jpg



Bacacı


İstanbul’da yangınların büyük çoğunluğuhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif temizlenmesi ihmal edilmiş bacalardaki kurumların tutuşmasıyla çıkıyordu. Özellikle ahşap binaların yoğun olduğu kent dokularındahttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif baca temizliği büyük önem taşıyordu. Kış öncesi bacacılara büyük iş düşüyordu. Fırın bacalarının da her ay temizlenmesi öngörülmüştü.



http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2373564.jpg




Bileyci
Bıçak ve emsali şeyleri çarka tutup bileyen esnaf genellikle seyyardı. Demirden yapılmış ev aletleri görece değerli eşyalardı. İstanbul’daki bileyci esnafının büyük çoğunluğuhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif Karadenizli bekar uşağı ya da Buharalı idi. Bileycinin mahalleye gelişi kısa sürede duyulurhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif ev sekenesihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif her türlü kesici ya da yarıcı aleti sık aralıklarla bileyletirdi.



http://img80.imageshack.us/img80/7753/bilbv5.jpg




Zerzevatçı

Zerzevat sebze anl..... geliyordu. Zerzevatçı ise bugünün maydanozhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif dereotuhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif salatahttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif hıyarhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif turp ve marul gibi sebzelerde uzmanlaşmış manavıydı. Kent dokularının bir parçası olan bostanlarhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif Osmanlı insanının sebze ihtiyacını karşılardı. Zamanla haldenhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif civar ve semt bahçe ya da bostanlarındanhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif pazar yerlerinden tedarik edilir oldu.



http://img530.imageshack.us/img530/8769/zercp7.jpg







Çömlekçi



Topraktan yapılmış çanakhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif çömlekhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif testihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif sürahihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif bardakhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif kasehttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif küp ve saksı gibi eşyalar satan esnafa çömlekçi denirdi. Orta ve üst gelir gruplarıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif kalaylanmış bakır kap kullanırdı. Eskiden Bayezid Meydanı’nda bir sıra çömlekçi dükkanı vardı. Toprak kapların yerini zamanla bakır ve benzeri maden kaplar aldı. Ama çömlek özellikle kırsal yörelerde günümüzde de hâlâ kullanılıyor.



http://img369.imageshack.us/img369/8691/comlekfd7.jpg




Pilavcı

Günümüz lokantasında tüketilen birçok besin maddesihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif dün seyyar satıcılarca da pazarlanırdı. Çarşı-pazar yerlerindehttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif meydanlarda hâlâ gözlenen ve düşük gelir grubuna yönelik seyyar pilavcıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif lokantaların ya da aş evlerinin yaygınlaşmadığı bir dönemde evinden uzakhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif sokaktaki insanın öğle yemeği ihtiyacını gideriyordu. Pilavcılar genellikle Karamanlı olurdu.




http://www.fotografvakfi.org/images/...ldora/max7.jpg



Salepçi

Salepçi dünün seyyar muhallebicisiydi. Ancak muhallebi pazarlayan seyyar satıcılar da vardı. Salep yumru köklü bir otun dövülmesiyle elde edilen beyaz tozunhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif şekerli süt ya da su ile kaynatılmasından elde edilirdi. Özellikle kış aylarında bozacılar ve salepçiler müşterinin ayağına hizmet götüren seyyar satıcılardı.



http://ozgurozkok.files.wordpress.co...p-saticisi.jpg




Şerbetçi


Meşrubat sektörünün gözdesi şerbetti. Meyve özühttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif su ve şeker karışımı bu içecek ya da şuruphttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif yaz aylarında kent insanının serinlemesine vesile olurdu. Ayrıca misafirlere şerbet ikram etmek de adettendi. Şerbetçi dükkanları olduğu gibihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif seyyar şerbetçiler de müşteriye hizmet götürürlerdi. Özellikle seyyar demirhindicilerhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif İstanbul’a İzmir’den gelirlerdi.


http://ozgurozkok.files.wordpress.co...03/3600135.jpg




Çıracı



Osmanlı uzun yıllar enerji kaynağı olarak odun kullanmıştı. Kömür ancak 19. yüzyılda gündeme gelmişti. Odunhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif çam gibi reçineli ağaçların yağı ve çabuk yanmaya elverişli kesimleri kullanılarak ateşlenirdi. Genellikle Ürgüplü olan çıracıhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif tartıyla aldığı çırayı kalem kalem destelerhttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif deste hesabıyla satardı. Özellikle kış aylarında sokakta sık görülen bir esnaftı.



http://www.kenthaber.com/Resimler/20...1/00158571.jpg



Sucu



Eski zamanlarda hemen her evin bir kuyusu vardı. Ancak içecek su uzaktan getirilirdi. Sucu ya da sakahttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif şehir ya da kasabada su taşımacılığıyla uğraşırdı. Pınar ya da çeşmeden aldığı suyu hanelere sevk ederdi. Limonatacı ve şerbetçi gibihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif özellikle yaz aylarında sokakta bardakla su satan seyyar satıcılara da sucu denirdi.



http://ozgurozkok.files.wordpress.co...siyicilari.jpg




Sepet Hamalı


Motorlu araçlar öncesi kent içi yüklemehttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif boşaltma ve taşıma işleri hamal esnafının gediğiydi. Mevsimlik olarak İstanbul gibi büyük kentlere gelen hamalların güçlü loncaları vardı. Meslek çoğu kez babadan oğula geçerdi. Pazarlarda sebze-mevye taşıyanlarına küfeci denirdi. Her iş kolunun ayrı bir hamal kolu olurdu. Bunların en ünlülerihttp://www.tatliaskim.org/images/smilies/virgul.gif iç ve dış bedesten hamallarıydı.


http://img139.imageshack.us/img139/2...gler018hr3.jpg

...
..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:09.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas