Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)

Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) Basmacı Basma en yaygın kullanılan kumaştı; dar gelirli hatta orta halli ailelerin kadın ve kızları basma giyerlerdi. Ayrıca amele ırgat yanaşma ve uşak boyundan erkeklerin mintanları da basmadandı. Seyyar ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 14-Temmuz-2011, 22:55   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)

Basmacı


Basma en yaygın kullanılan kumaştı; dar gelirli Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) hatta orta halli ailelerin kadın ve kızları basma giyerlerdi. Ayrıca amele Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) ırgat Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) yanaşma ve uşak boyundan erkeklerin mintanları da basmadandı. Seyyar basmacılar yelken bezinden büyükçe bir bohça Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) elde demir arşın sokak sokak dolaşırlardı. Basma satan bohçacı kadınlar günümüze kadar ulaştı...


Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Nalbant

Taşıma ve ulaşım sektöründe kullanılan hayvanların nallanması Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) hayvan tırnakları altına demir parçası yani nal ya da nalça çakılması Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) nalbantlığı yaygın bir hale getirmişti. Günümüzde otomobil lastiği ne ise nal da dünün Osmanlısında aynı işlevi görüyordu. Nalbantlar genellikle ulaşım güzergahlarında yer edinirdi.

Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)



Mestçi
Kundura ya da pabucun içine giyilen yumuşak ayakkabıya mest denirdi. Değişik türleri vardı. Devenin ayak derisinden yapılanına deve mesti Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) yandan kopçalısına serhatlı mest denirdi. İç mekanların temiz tutulması Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) mest giymeyi gerektiriyordu. Mestçi esnafı ayak ölçüsüne göre çalışırdı.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Sayacı

Saya Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) ayakkabının yumuşak olan üst bölümü yani yüzüydü. Eskiden halk dilinde Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) evlerin giriş kısmında ayakkabıların çıkarıldığı veya konduğu ufak bölüme de saya denirdi. Zamanla ayakkabı anlamında kullanılmaya başlandı. Sayacı Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) dünün ayakkabıcısıydı. Yaygın bir zanaattı. Geniş bir müşteri kitlesine hitap ederdi.


Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Urgancı

Keten Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) kenevir Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) pamuk gibi dokuma maddelerinden yapılan ince halatlara urgan denirdi. Gerek ev ekonomisinde gerekse zanaatta urgan yaygın olarak kullanılırdı. Urgancı örme işini bizzat yapar ve malını tüketiciye ulaştırırdı. Genellikle sabit dükkanları bulunurdu. Seyyar urgancı nadir görülürdü.




Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)



Bacacı


İstanbul’da yangınların büyük çoğunluğu Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) temizlenmesi ihmal edilmiş bacalardaki kurumların tutuşmasıyla çıkıyordu. Özellikle ahşap binaların yoğun olduğu kent dokularında Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) baca temizliği büyük önem taşıyordu. Kış öncesi bacacılara büyük iş düşüyordu. Fırın bacalarının da her ay temizlenmesi öngörülmüştü.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Bileyci
Bıçak ve emsali şeyleri çarka tutup bileyen esnaf genellikle seyyardı. Demirden yapılmış ev aletleri görece değerli eşyalardı. İstanbul’daki bileyci esnafının büyük çoğunluğu Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) Karadenizli bekar uşağı ya da Buharalı idi. Bileycinin mahalleye gelişi kısa sürede duyulur Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) ev sekenesi Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) her türlü kesici ya da yarıcı aleti sık aralıklarla bileyletirdi.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Zerzevatçı

Zerzevat sebze anl..... geliyordu. Zerzevatçı ise bugünün maydanoz Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) dereotu Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) salata Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) hıyar Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) turp ve marul gibi sebzelerde uzmanlaşmış manavıydı. Kent dokularının bir parçası olan bostanlar Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) Osmanlı insanının sebze ihtiyacını karşılardı. Zamanla halden Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) civar ve semt bahçe ya da bostanlarından Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) pazar yerlerinden tedarik edilir oldu.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)







Çömlekçi



Topraktan yapılmış çanak Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) çömlek Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) testi Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) sürahi Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) bardak Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) kase Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) küp ve saksı gibi eşyalar satan esnafa çömlekçi denirdi. Orta ve üst gelir grupları Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) kalaylanmış bakır kap kullanırdı. Eskiden Bayezid Meydanı’nda bir sıra çömlekçi dükkanı vardı. Toprak kapların yerini zamanla bakır ve benzeri maden kaplar aldı. Ama çömlek özellikle kırsal yörelerde günümüzde de hâlâ kullanılıyor.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Pilavcı

Günümüz lokantasında tüketilen birçok besin maddesi Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) dün seyyar satıcılarca da pazarlanırdı. Çarşı-pazar yerlerinde Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) meydanlarda hâlâ gözlenen ve düşük gelir grubuna yönelik seyyar pilavcı Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) lokantaların ya da aş evlerinin yaygınlaşmadığı bir dönemde evinden uzak Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) sokaktaki insanın öğle yemeği ihtiyacını gideriyordu. Pilavcılar genellikle Karamanlı olurdu.




Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)



Salepçi

Salepçi dünün seyyar muhallebicisiydi. Ancak muhallebi pazarlayan seyyar satıcılar da vardı. Salep yumru köklü bir otun dövülmesiyle elde edilen beyaz tozun Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) şekerli süt ya da su ile kaynatılmasından elde edilirdi. Özellikle kış aylarında bozacılar ve salepçiler müşterinin ayağına hizmet götüren seyyar satıcılardı.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Şerbetçi


Meşrubat sektörünün gözdesi şerbetti. Meyve özü Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) su ve şeker karışımı bu içecek ya da şurup Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) yaz aylarında kent insanının serinlemesine vesile olurdu. Ayrıca misafirlere şerbet ikram etmek de adettendi. Şerbetçi dükkanları olduğu gibi Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) seyyar şerbetçiler de müşteriye hizmet götürürlerdi. Özellikle seyyar demirhindiciler Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) İstanbul’a İzmir’den gelirlerdi.


Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Çıracı



Osmanlı uzun yıllar enerji kaynağı olarak odun kullanmıştı. Kömür ancak 19. yüzyılda gündeme gelmişti. Odun Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) çam gibi reçineli ağaçların yağı ve çabuk yanmaya elverişli kesimleri kullanılarak ateşlenirdi. Genellikle Ürgüplü olan çıracı Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) tartıyla aldığı çırayı kalem kalem desteler Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) deste hesabıyla satardı. Özellikle kış aylarında sokakta sık görülen bir esnaftı.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)



Sucu



Eski zamanlarda hemen her evin bir kuyusu vardı. Ancak içecek su uzaktan getirilirdi. Sucu ya da saka Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) şehir ya da kasabada su taşımacılığıyla uğraşırdı. Pınar ya da çeşmeden aldığı suyu hanelere sevk ederdi. Limonatacı ve şerbetçi gibi Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) özellikle yaz aylarında sokakta bardakla su satan seyyar satıcılara da sucu denirdi.



Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)




Sepet Hamalı


Motorlu araçlar öncesi kent içi yükleme Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) boşaltma ve taşıma işleri hamal esnafının gediğiydi. Mevsimlik olarak İstanbul gibi büyük kentlere gelen hamalların güçlü loncaları vardı. Meslek çoğu kez babadan oğula geçerdi. Pazarlarda sebze-mevye taşıyanlarına küfeci denirdi. Her iş kolunun ayrı bir hamal kolu olurdu. Bunların en ünlüleri Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji) iç ve dış bedesten hamallarıydı.


Zamana Yenik Düşen Meslekler.8nostalji)

...
..


__________________



Yalan dünya deriz ama yalan olan dünya değil insanlardır. Doğada, insanların ağzından çıkanlar hariç, her şey gerçektir. Yalancı çiçek, sahtekâr kuş, üçkâğıtçı balık yoktur

(Metin Münir)


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 2 üye:
bahriaskin (17-Temmuz-2011), GUNBAN (15-Temmuz-2011)

Cevapla

Etiketler
düsen, düşen, meslekler, meslekler8nostalji, yenik, zamana


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:54.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq