Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk.. (Nostalji)

Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk.. (Nostalji) " Anılara yolculuk " sohbetlerinin dördüncü bölümüyle, yeniden karşınızdayım. Bugün, Galatasaray semtine komşu olan " Taksim " de dolaşacağız, kısa bir tur atacağız. Hani bütün büyük şehirlerde ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 28-Temmuz-2011, 01:28   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk.. (Nostalji)

"Anılara yolculuk" sohbetlerinin dördüncü bölümüyle, yeniden karşınızdayım. Bugün, Galatasaray semtine komşu olan "Taksim" de dolaşacağız, kısa bir tur atacağız. Hani bütün büyük şehirlerde tarihi bir meydan vardır; İspanya'da oraya "Plaza Major", Fransa'da "Place de la Republique" denir ya, Taksim de öyle bir meydandır. Yalnız Cumhuriyet dönemine değil, Osmanlı Devleti'nin de son dönemlerine tanıklık etmiştir Taksim. Taksim'in hepimizin anılarında önemli bir yeri vardır. Neler görmüş geçirmiştir Taksim meydanı bir bilseniz ! Taksim'in dili olsa da bütün yaşadıklarını bir, bir anlatsa, satırlar, sayfalar, kitaplar yetmez.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


Taksim meydanı adını, Taksim ve Beyoğlu'nun suyunun "taksim edildiği (paylaştırıldığı) "Taksim Maksemi"nden almıştır.



Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


Taksim, meydan olmadan önce, eski evlerin sıralandığı dar bir bölgeymiş. Sonradan, meydan olarak genişletilmiş. Bugünkü görünümünü almış.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


Meydanın ortasındaki Cumhuriyet anıtı ve çevresi, tören yeri olarak kullanılmaya başlanmış. Meydan, özellikle biz Galatasaray gençleri için başka bir görev daha üstlenmiş : arkadaşların buluşma, gezilerin başlangıç yeri olmuş.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


Taksim, oldukça geniş bir meydan. Buluşma yeri olarak, genelde, Atatürk anıtının çevresi ya da meşhur saatin altı verilirdi. Benim Galatasaray'da okuduğum yıllarda, "nostaljik" değil, gerçek tramvaylar vardı. Tramvay, bankalar yokuşunu ağır, ağır çıkarak gelir, lisemizin karşısından, İstiklal caddesine girer, salına, salına caddede ilerler, Taksim anıtının etrafında bir tur atarak dönerdi.



Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


O zamanlar, Taksim'in ileride, "büyük bir kültür, eğlence ve alış veriş merkezi olacağı, çok sayıda mağaza, sinema ve tiyatro, sanat atölyeleri, sergi salonları, bar, disko, kafe barındıracağı, özellikle hafta sonlarında, 24 saat hareketli olacağı, meydanın girişindeki dönercilerin çoğunun gün boyu açık olacağı, gece kulüplerinin saat 05.00'e kadar kapanmayacağı, meydanın yakınında bulunan taksiler ile günün her saati ulaşımın sağlanacağı" söylenseydi, herhalde, kimse inanmazdı.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

Nasıl ki, Paris'e gidince "Eifell kulesi", Londra'ya gidince "Tower Bridge"i görmeden dönülmezse, İstanbul'a gelince de, Taksim'i görmemek olmazdı. Taksim'e çıkınca, orada olmanın keyfi dakikalarca, bazen de saatlerce sürdürülürdü. Bafra sigarasından derin bir nefes alınır, yeşillikleri koruyan alçak demirlere yaslanılır, etraf ince ince süzülürdü. Tramvayların uzaktan gelen çan sesleri dekoru tamamlardı.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

Taksim, iyi giyimli beylerin ve hanımların yeriydi.Taksim'e çıkarken, genellikle fötr şapkalar giyilir, takım elbiseyle uyumlu bir kravat takılırdı. İskarpinler mutlaka cilalı olurdu.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

O günlerde, Cumhuriyet törenlerinin neredeyse hepsi, Taksim'de yapılırdı. Taklar, tribünler kurulur, meydan bayraklarla donatılırdı.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


İstanbul halkı, deyim yerindeyse, törenleri izlemek için Taksim meydanına akın ederdi. Herkes, "Taksim gezi parkı"nın mermer korkuluklarına dayanır, töreni, yukarıdan kuş bakışı izlemek isterdi. Coşku, dalga, dalga yayılırdı.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

Oysa, binanın kendi duruyor olsaymış, Taksim meydanı, "Dünyanın en güzel meydan"larından biri olabilirmiş. Örneğin, saray ihtişamıyla bir Ritz Carlton Oteli olarak kullanılabilirmiş ya da sadece dış duvarları bırakılıp, ortası, günümüzdeki gezi parkı olarak düzenlenebilir, dünyanın herhalde en görkemli parkı olabilirmiş.

Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

Taksim gezi parkı'nın bulunduğu yerde, Abdülmecid'in 1840'larda yaptırdığı Topçu kışlası bulunurmuş. Kışla, o kadar büyükmüş ki, İnönü stadı yapılmadan önce, milli maçlar, kışlanın avlusunda yapılırmış. 1940'larda, "İmar hareketleri" başlatılmış. Önce, Taksim meydanında (bugün havuzun bulunduğu yerdeki) ahırlar yıkılmış, sonra da gezi parkının bulunduğu yerdeki, anıtsal binalar, yıkılarak yok edilmiş.

Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

1963 yılına geldiğimizde, artık meydanda tramvayların zerafeti yoktu. Yavaş, yavaş, otobüslerle dolmaya başlamıştı. Törenler, yeni açılan Vatan caddesine kaydırılmıştı. Meydanda gözükmeye başlayan otomobiller, gelişigüzel yerlere park edebiliyordu. Meydan, eski görkemini yavaş, yavaş kaybediyordu.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

1980'lere geldiğimizde, meydanın çevresinde, binaların artık yükselmeye başladıklarını izliyoruz. Trafik yoğunlaşıyor. Otobüs ve otomobiller sayıca artmış.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..


Taksim meydanının simgesi haline gelen anıt, İtalyan heykeltraş Pietro Canonica'ya yaptırılmış. 1928 yılında yerine yerleştirilmiş. Anıtın yapımı iki buçuk yıl sürmüş. Anıt, taş ve bronz kullanılarak yapılmış. Maliyetini karşılamak için, halktan para toplanmış. Cumhuriyet döneminin önemlilerinden olan bu anıtın, ilk defa figüratif bir anlatımla Atatürk'ü ve yeni düzeni, anlatması hedeflenmiş. 1928'de anıt dikilmeden önce, Taksim'in "meydan" özelliği yokmuş.

Anıt, dairesel bir meydanın ortasına dikilmiş. Geleneksel mimari kullanılmış. İki yüzünde bronz figürler yer almış. Anıt, 11 metre yüksekliğinde. Kaidesinde, pembe ve yeşil mermerler var. Anıtın bir yüzü Cumhuriyet Türkiye'sini, diğer yüzü ise, Kurtuluş savaşını simgeliyor. Figürler arasında, Kurtuluş savaşındaki yardımlarına teşekkür olarak, iki sovyet subayı Vorosilov ve Frünze'nin figürleri de bulunuyor. Anıtın kuzey yönünde Mustafa Kemal, yanında İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve halk betimlenmiş. Anıtın yan yüzlerinde birer asker üstündeki madalyonlarda ise, iki kadın figürü görülüyor. Anıtın dar yüzleri altında, mermerden yalaklar bulunuyor. Bunlar, önceleri çeşme olarak düşünülmüş, daha sonra eklenmekten vazgeçilmiş.


Taksim'in Dili Olsa, Anılara Yolculuk..

..... ve nihayet günümüze geliyoruz. İşte Taksim ! Trafiğin zaman, zaman kilitlendiği, insanların otomobilleriyle geçmekten çekindiği yerlerden biri. Ne var ki, Taksim, gene de, İstanbul'un en önemli meydanlarından biri olma özelliğini hala koruyor. Belki, şu yukarıdaki fotoğrafta, belki de bir üsttekilerde sizler de varsınız. Taksim, biz Galatasaraylıların yaşamında ve anılarında, şu veya bu şekilde daima yer almıştır.






__________________



Yalan dünya deriz ama yalan olan dünya değil insanlardır. Doğada, insanların ağzından çıkanlar hariç, her şey gerçektir. Yalancı çiçek, sahtekâr kuş, üçkâğıtçı balık yoktur

(Metin Münir)


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür edenler:
Cahit ERAYDIN (28-Temmuz-2011)

Alt 29-Temmuz-2011, 18:42   #2 (permalink)
bahriaskin
Özel Üye
 
Üyelik tarihi: 06-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Denizli
Mesajlar: 125
Teşekkürleri: 4.299
65 mesajına 293 kere teşekkür edildi.
Standart

Şehircilik Anlayışmıza hayran olmamak mümkün değil !!!!!!!
bahriaskin isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
anilara, anılara, dili, nostalji, olsa, taksimin, yolculuk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:46.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq