Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Bir Dünya Cenneti.. (Saklı Kıyı)

Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Bir Dünya Cenneti.. (Saklı Kıyı) Nā Pali/Hawaii Yazı: Joel K. Bourne, Jr. Fotoğraflar: Diane Cook ve Len Jenshel Hawaii'nin Nā pali Kayalıklarında, bir dünya cenneti kuşatma altında. Şangri-la'ya giden ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03-Eylül-2011, 02:48   #1 (permalink)
zumrut_
Zümrüt Üye
 
zumrut_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 08-Haziran-2009
Ad- Soyad: zumrut
Bulunduğu yer: Yurt dışı
Mesajlar: 1.249
Teşekkürleri: 1.215
762 mesajına 2.493 kere teşekkür edildi.
Standart Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Bir Dünya Cenneti.. (Saklı Kıyı)

Nā Pali/Hawaii
Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Yazı: Joel K. Bourne, Jr.
Fotoğraflar: Diane Cook ve Len Jenshel

Hawaii'nin pali Kayalıklarında, bir dünya cenneti kuşatma altında. Şangri-la'ya giden yolun uçucu bir şey, huzur ve güzelliğin egemen olduğu saklı bir vadiye uzanan gizemli bir patika olduğu düşünülür. Ama Hawaii adalarından Kaua'i'de o, Kuhio Otoyolu, kuzey kıyısında çamurlu bir park yerinde biten bol virajlı asfalt bir yoldan ibarettir. Orada, Kē'ē Plajı'nın kumlarının hemen ötesinde, Nā Pali kayalıkları, modern dünyayı dışarıda tutan dev uçurumlar gibi, Büyük Okyanus üzerinde dimdik yükselir. Elbette bu sadece güzel bir yanılsamadır. Çünkü, efsanevi Şangri-la'nın aksine, Nā Pali, tüm turistik Kaua'i haritalarında boy gösterir -ve bunun sorumlularından biri de bu dergidir. Hawaii üzerine 1960'ta yayımlanan makaledeki tek bir fotoğraf, 900 metrelik yarlarla kuşatılmış yemyeşil bir vadiyi, tam da böylesi bir yerin özlemini çeken bir kuşağın gözlerinin önüne serer. Resimaltında şu cümleler yer alır: "Napali'nin yalçın kayalıkları, sadece denizden ulaşılan bir Şangri-la vadisini kuşatıyor... Sırtların arasına gizlenmiş yemyeşil vadiler maceracılara el değmemiş bir dünya sunuyor..."

Bu fotoğraf ve dergi ve filmlerde yer alan daha pek çok görüntü, günümüzde de sürmekte olan uzun ve zorlu bir yolculuğun önünü açtı. Bazı ziyaretçiler yaz aylarının sakin sularında kayalıklar, deniz mağaraları ve kumsallardan oluşan 25 kilometrelik mesafeyi kanolarıyla kürek çekerek aşıyor; bazıları bu yolculuğu "macera" sallarıyla, dıştan takma motorla donanmış şişme botlarla yapıyor. Pek çoğu Jurassic Park manzarasını görebilmek için 1 saatlik helikopter turuna çıkıyor -Nā Pali gerek bu film gerekse King Kong, Güney Pasifik gibi daha pek çok Hollywood fantezisinde rol aldı. Ruhu ve bacakları genç olanlar da, Kalalau'ya -adanın en büyük vadisi- gitmek üzere 18 kilometrelik zorlu bir keçiyolunu yürüyerek aşıyor ve genellikle de 5 günlük kamp iznini haftalar ya da aylar boyunca uzatıyor. Ve bu sayılan ziyaretçilerin tümü, milyonlarca yıldır oynanan jeolojik bir dramın geç kalmış izleyicileri olarak burada yerlerini alıyor. Nā Pali Kıyısı, deniz tabanından zirveye 8 kilometrenin üzerinde yükselmiş olan, çok eski dönemlerden kalma kalkan şekilli volkanın yaralı omzu. Bütün Hawaii adaları gibi Kaua'i de -sıcak nokta olarak adlandırılan- yükselen magma üzerinde oluşmuş. Tektonik güçler adayı sıcak noktadan uzaklaştırırken volkanik ateşi de düşmüş ve su, yani dünyanın asıl heykeltıraşı ipleri eline almış. Yağmur -Nā Pali'nin bazı kesimlerine yılda yaklaşık 250 santimetre yağış düşer- derin vadiler oymuş ve sarp kayalıklardan aşağılara bembeyaz köpüklü çağlayanlar akıtmış. Deniz düzeyi yükselip alçalırken kış aylarında patlayan dev dalgalar bazalt kayalıklarda kararsız yokuşlar yaratmış. Sonuç: Derin vadiler, kaya duvarları, bin metrenin üzerinde bir yükseklikten Büyük Okyanus'u gözleyen ustura keskinliğinde sırtlar. Ve gerek büyük gerekse küçük bütçeli Hollywood filmlerinde dünya cennetinin simgesi olan Nā Pali...


Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Yanardöner renklere boyanmış engebeli Nā Pali Kıyısı, Büyük Okyanus'un karşısında bir duvar gibi yükselirken, şekillendirdiği sığınak, turist altınlarıyla dolan bir kumbarayı andırıyor.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Bambu gibi yayılmacı türler, Nā Pali'nin vadilerinin rakip yerli bitkilerinden.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Vadinin batı kenarındaki Kalalau Plajı'na akşam karanlığı çöküyor. Şimdilerde yürüyüşçülerin kaçış noktası olan Nā Pali'nin en geniş vadisi Kalalau, 600 yılı aşkın bir süre boyunca önemli bir yerli Hawaiili nüfusa ev sahipliği yaptı. Kalalau'yu 1919'da terk etmiş olsalar da, vadide hâlâ görülen kulkas tarlaları, o günlere dair izler sunuyor.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Honopū Plajı'nın bakir kumları, sulara dimdik inen vadi duvarları ve ünlü taş kemeri sayısız filmde yer almış. En bilinen örnek olan King Kong'un 1976 tarihli yeniden çekiminde, kemer, Kong'un krallığının giriş kapısı gibi gösterilmişti. Hollywood fantezileri bir yana, vadi, gezmeye gelen herkesi büyülemeye devam ediyor.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Güneş, Nā Pali Kıyısı'ndaki en büyük vadi olan Kalalau'nun yarlarında ışık oyunları yapıyor. Bu ünlü kaya duvarları yıpranma ve aşınmanın ürünü. Vadiye iki ulaşım yolu var: Denizin sakin olduğu yaz aylarında tekneyle ya da kayalıkları sarmalayan, on sekiz kilometrelik baş döndürücü bir patikayla.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Banyan ağacının kökleri, bir heiau'nun -bir dönemler ilk Hawaiililerin sunularını bıraktıkları kutsal bir mekânın- çevresine yayılmış. Nā Pali Kıyısı'ndaki pek çok doğal ve kültürel alan, dışarıdan gelen bitkiler ve sorumsuz ziyaretçilerin tehdidi altında.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Kaynağından deniz mağarasına bin 200 metre yükseklikten dökülen Waiahuakua akarsuyu -"tanrıların sunağının suları"- Nā Pali'nin, ilk Hawaiililer tarafından kutsal sayılan pek çok özelliğinden biri.


Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Bir diğer kutsal mekân da, Polihale Plajı ile yakınlarındaki kayalıklar; burası, ölüler diyarına gitmeye hazırlanan ruhların atlama noktası.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Bazı kampçılar, tarihi taşları söküp ocak yaparken, bazıları da geride ya çöp ya da buradan geçtiklerine dair bir iz bırakıyor. Bir Kalalau deniz mağarasındaki bu sahte ahu (sunak alanı) da o izlerden biri.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Honopū Vadisi yakınındaki bu deniz mağarası, Nā Pali Kıyısı boyunca güçlü rüzgâr dalgalarının oyduğu birçok oluşumdan biri. Burası, ilk Hawaiililerin inanışında bir köpekbalığı tanrısının barınağı sayılıyordu. Günümüzde ise her yıl burada yüzmeye gelen çok sayıda ziyaretçiyi çekiyor.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Bu taş duvar ve noni ağacı, Nā Pali Kıyısı'nda oyulmuş sığ bir vadi olan Nu‘alolo Kai'de yüzyıllar boyunca yaşayan ilk Hawaiililerin geride bıraktığı çok sayıda izden biri. Adalara yerleşen eski Polinezyalıların büyük yolculuk kanolarında taşıdıkları kulkas gibi onlarca "kano bitkisi" arasında noni de vardı. Günümüzde Hawaii'deki şifalı bitki uzmanları diyabet, kalp hastalığı ve artrit gibi pek çok hastalık için noni meyvesinin suyunu öneriyor.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Bıçak ağzını andıran Makana Sırtı, Nā Pali Kıyısı'nın doğu ucundaki Kē‘ē Plajı'nın ve Hā‘ena beldesinin üzerinde yükseliyor. Üçgen biçimli bu doruk, oahi geleneğine göre yanan meşalelerin kocaman birer havai fişek gibi denize fırlatıldığı yerdi.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Büyük Okyanus'un üzerinde yükselen ustura keskinliğindeki sırtlar, dev heykeltıraşların ve tanrıların taşa dönüşen çocuklarının efsanelerini çağrıştırıyor. Gerçekte, bazalttan oluşmuş bu sütunlar, Kaua‘i'yi yaratan kalkan şekilli volkanın, milyonlarca yıl boyunca neredeyse aralıksız süren erozyonun oluşturduğu aşınmış parçaları.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Kalalau Plajı'nın kenarındaki dev kayalar, Nā Pali Kıyısı'nın bazalt yarlarını oymaya devam eden güçlü erozyon etkilerinin açık kanıtı. Kanocuların ve yürüyüşçülerin gözde kamp alanları olan deniz mağaraları, ya çökmüş ya da heyelan altında kalmış.



Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Dünya

Ay, Kalalau Plajı'na vuran dalgaları gümüş rengine boyuyor. Bir Hawaii söylencesine göre, ateş tanrıçası Pele, kendisine bir ev bulabilmek için bu kıyılara geliyor ancak deniz tanrıçası tarafından buradan kovuluyor. Tanrıçaların çekişmesi bugün hâlâ sürerken, deniz ufak ufak kazanıyor.


...

__________________


__________________



Yalan dünya deriz ama yalan olan dünya değil insanlardır. Doğada, insanların ağzından çıkanlar hariç, her şey gerçektir. Yalancı çiçek, sahtekâr kuş, üçkâğıtçı balık yoktur

(Metin Münir)


zumrut_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
zumrut_ kullanıcısına teşekkür eden 8 üye:
adalet y. (14-Ağustos-2012), bahriaskin (14-Ağustos-2012), Demet Ezgi (06-Temmuz-2012), ergenekon (06-Eylül-2011), ipek33 (05-Eylül-2011), özlem kp (03-Eylül-2011), remzi38 (03-Eylül-2011), yasemin k. (03-Eylül-2011)

Alt 03-Eylül-2011, 15:12   #2 (permalink)
remzi38
Deneyimli Üye
 
Üyelik tarihi: 01-Mayıs-2011
Yaş: 45
Mesajlar: 205
Teşekkürleri: 208
16 mesajına 33 kere teşekkür edildi.
Standart

Yok böyle bir güzellik, sanki tablo gibi, hayal ürünü gibi
remzi38 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
remzi38 kullanıcısına teşekkür edenler:
zumrut_ (03-Eylül-2011)
Alt 03-Eylül-2011, 15:26   #3 (permalink)
yasemin k.
Deneyimli Üye
 
yasemin k. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09-Eylül-2010
Yaş: 44
Mesajlar: 155
Teşekkürleri: 157
9 mesajına 9 kere teşekkür edildi.
Standart

Çok teşekkürler paylaşımınız için.
Paylaşımlarınızı seviyorum zümrüt öğretmenim.
Eksik olmayın.
yasemin k. isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
yasemin k. kullanıcısına teşekkür edenler:
zumrut_ (03-Eylül-2011)

Alt 03-Eylül-2011, 15:44   #4 (permalink)
özlem kp
Deneyimli Üye
 
özlem kp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 11-Haziran-2010
Yaş: 74
Mesajlar: 229
Teşekkürleri: 270
33 mesajına 43 kere teşekkür edildi.
Standart

Yine zümrüt öğretmenim, yine dünya harikaları. ellerinize sağlık.
özlem kp isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
özlem kp kullanıcısına teşekkür edenler:
zumrut_ (03-Eylül-2011)
Alt 05-Eylül-2011, 00:07   #5 (permalink)
ipek33
Özel Üye
 
ipek33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 22-Aralık-2010
Yaş: 53
Mesajlar: 168
Teşekkürleri: 172
21 mesajına 209 kere teşekkür edildi.
Standart

Böyle yerlerin günümüze kadar gelebilmesi nekadar sevindirici.
ipek33 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 06-Eylül-2011, 10:41   #6 (permalink)
ergenekon
Deneyimli Üye
 
ergenekon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-Ağustos-2010
Yaş: 46
Mesajlar: 243
Teşekkürleri: 151
24 mesajına 24 kere teşekkür edildi.
Standart

Dünya da hala keşfedilmemiş yerlerin olması ne güzel bir olay.
ergenekon isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 06-Temmuz-2012, 14:46   #7 (permalink)
Demet Ezgi
Deneyimli Üye
 
Demet Ezgi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 19-Mayıs-2010
Yaş: 45
Mesajlar: 168
Teşekkürleri: 173
21 mesajına 28 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Bir Düny

Hocam paylaşım için teşekkürler.
Demet Ezgi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla

Alt 14-Ağustos-2012, 13:10   #8 (permalink)
adalet y.
Deneyimli Üye
 
adalet y. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Ekim-2010
Yaş: 44
Mesajlar: 229
Teşekkürleri: 226
31 mesajına 41 kere teşekkür edildi.
Standart Cevap: Hawaii'nin Nā Pali Kayalıklarında, Bir Düny

Dünya da hala böyle yerlerin olması çok sevindirici.
adalet y. isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
bir, cenneti, dünya, hawaiinin, kayalıklarında, kiyi, kıyı, , pali, sakli, saklı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:39.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq