Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

HABERLER

> YURTTAN HABERLER

Nemrut Dağındaki Heykeller Nano Kumaşla Korunacak..

Nemrut Dağındaki Heykeller Nano Kumaşla Korunacak.. Heykellere nano kumaş Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan nemrut Ören Yeri'ndeki dev tanrı heykelleri, nanoteknolojiyle üretilmiş kumaş kullanılarak hazırlanacak kılıflarla ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01-Eylül-2009, 10:34   #1 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 66
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart Nemrut Dağındaki Heykeller Nano Kumaşla Korunacak..

Heykellere nano kumaş

Nemrut Dağındaki Heykeller Nano Kumaşla

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan nemrut Ören Yeri'ndeki dev tanrı heykelleri, nanoteknolojiyle üretilmiş kumaş kullanılarak hazırlanacak kılıflarla korunacak.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Nemrut Ören Yeri'ndeki dev tanrı heykelleri ve diğer kalıntıları korumak için bir yıldan bu yana çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Çalışmalarını 2010 yılına kadar sürdüreceklerini belirten Güçhan, çetin kış koşulları nedeniyle üzerlerinde çatlaklar oluşan heykellerin en iyi şekilde nasıl korunabileceği konusu üzerinde çalıştıklarını ifade etti.Güçhan, şöyle konuştu:
''Nemrut Ören Yeri'ndeki tanrı heykellerinin ve taş eserlerin onarılarak korunması için geçen yıl 26 Temmuzda çalışma başlattık. Tahribatı en aza indirmek için bu yıl nanoteknoloji ile üretilen kılıfları heykellere giydireceğiz. heykeller çetin kış koşullarından korunmuş olacak.
Heykeller için hazırlayacağımız kılıfların kumaşı özel, laboratuvar koşullarında denedik. Nanoteknoloji ile üretilen bu kumaş su geçirmiyor, ama su buharını dışarıya çıkarıyor. Yani bu kumaş sayesinde taş heykellerin üzerindeki çatlaklara su girmeyecek ve donmayacak. Çünkü, heykellerin çatlaklarında giren su donunca büyük tahribata neden oluyor. Bu yıl laboratuvar koşullarında yaptığımız bu tespitleri birkaç heykele uygulayıp alanda deneyeceğiz. Denememizin sonuçlarını gelecek yaz göreceğiz.''
Güçhan, heykellerin gördüğü tahribatı bütünüyle önlemelerinin mümkün olamayacağına işaret ederek, amaçlarının tahribatı olabildiğince yavaşlatmak olduğunu söyledi.

Nemrut Dağındaki Heykeller Nano Kumaşla

ODTÜ Mimarlık Fakültesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında bir program geliştirildiğini dile getiren Güçhan, program kapsamında uygulanacak projelerle Nemrut Ören Yeri başta olmak üzere Adıyaman'daki kültür varlıklarının korunmasının ve turizm amaçlı kullanımının amaçlandığını ifade etti.
Program kapsamında AB'nin hibe fonlarından yararlanmak için ''Kommagene-Nemrut Geliştirme Projesi'' hazırladıklarını, projelerinin 5 milyon 850 bin avro ile desteklenmesine karar verildiğini vurgulayan Güçhan, açıklamasını şöyle tamamladı:
''AB'den destek aldığımız proje ODTÜ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman Valiliği ve Adıyaman Belediyesi ortaklaşa yürütecek. Proje kapsamında 12 ayrı çalışma gerçekleştireceğiz. Çalışmalara ilişkin dokümanları önümüzdeki günlerde hazırlayacağız.''

Nemrut Dağındaki Heykeller Nano Kumaşla


__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK

Konu Cahit ERAYDIN tarafından (01-Eylül-2009 Saat 10:57 ) değiştirilmiştir.
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cahit ERAYDIN kullanıcısına teşekkür edenler:
GUNBAN (01-Eylül-2009)

Cevapla

Etiketler
dağındaki, heykeller, korunacak, kumaşla, nano, nemrut


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:59.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq