Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

HABERLER

> YURTTAN HABERLER

Karadeniz'de Petrol ve Doğalgaz.. (HABER)

Karadeniz'de Petrol ve Doğalgaz.. (HABER) BASINDAN....... Karadeniz petrol kaynıyor... Sırada Akdeniz var “Karadeniz’de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğal gaz olduğunu düşünüyoruz” Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24-Nisan-2010, 00:15   #1 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 66
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart Karadeniz'de Petrol ve Doğalgaz.. (HABER)

BASINDAN.......

Karadeniz petrol kaynıyor... Sırada Akdeniz var

“Karadeniz’de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğal gaz olduğunu düşünüyoruz”


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’de bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama yatırımı yapıldığını, eğer üretime geçilirse yatırım miktarının 50-60 milyar doları aşacağını bildirdi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’deki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verirken, Karadeniz’de ciddi bir potansiyelin bulunduğunu düşündüklerini ve bunun da sondajlarla ispatlanması gerektiğini söyledi.
Yaklaşık her 6 ayda bir sondaj yaparak Karadeniz’de petrol veya doğal gaz olduğunu düşündükleri yerleri deleceklerini belirten Uysal, “İlk ispat Leiv Eiriksson ile delinen sondaj sonunda Temmuz’da olacak. Sondajların hepsi boş çıkarsa (Verileri yanlış yorumlamışız, böyle bir potansiyel yok) diyeceğiz, veya (Burada petrol veya doğal gaz bulgusu var) diyebileceğiz” şeklinde konuştu.
Dünyanın en büyük petrol arama platformlarından biri olan Leiv Eiriksson’un Karadeniz’de derin deniz sondajları yaptığını anlatan Uysal, platformun şu anda Sinop’ta bulunduğunu, buradaki sondajlarını tamamladıktan sonra, önce Zonguldak, ardından da Trabzon’a gideceğini ve 3 yıl boyunca Karadeniz’de sondajlar yapacağını kaydetti.
Karadeniz’de ümitli oldukları yerlerde petrol veya doğal gaz bulunabilirse Türkiye’nin 40 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade eden TPAO Genel Müdürü, “Karadeniz’de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğal gaz olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

KARADENİZ’DE ARAMALAR İÇİN 4 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Söz konusu potansiyelin ortaya çıkartılabilmesi için Karadeniz’de bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama harcaması yapıldığını anlatan Uysal, şöyle konuştu:
“1970’li yıllardan bugüne kadar sismikler yapıldı, kuyular kazıldı. O yıllardan bugüne kadar yapılanları topladığınız zaman 4 milyar dolarlık yatırım söz konusu. Şimdi artık Karadeniz’de arama yatırımları bitti, sondaj yatırımları başladı. Sondajların her birisi yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak. 10 tane sondaj yapsanız 2,5 milyar dolar eder. Bu da harcamaların küçük bir kısmı. Esas harcama üretime başladığımız zaman olacak. O zaman her bir sahada üretim için 8-10 milyar dolar yatırım gerekecek. Bunların hepsini düşündüğünüz zaman Karadeniz’de 50-60 milyar dolardan fazla yatırım söz konusu olacak. Ama bizim yıllık enerji faturamızın ortalama 30 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 2 yılda yatırım parası çıkmış olacak.”

AKDENİZ’DEKİ POTANSİYEL

Akdeniz’de sismik programın bu sene de devam edileceğini anlatan Mehmet Uysal, Akdeniz’de iki ve üç boyutlu sismiklerin çok az olduğunu ve onları tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Sismik çalışmalar tamamlandığı zaman burada da bir potansiyel ortaya koyacaklarını ve Akdeniz için de Karadeniz’de olduğu gibi ortak arayacaklarını (farm out) ve ortaklarla birlikte buranın da değerlendirileceğini bildirdi.
“Karadeniz’deki potansiyel Akdeniz’de de var mı?” şeklindeki bir soru üzerine Uysal, “Evet, belki biraz daha büyük” yanıtını verdi. Uysal, ilk verilere göre Akdeniz’in petrol ve doğal gaz bakımından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu düşündüklerini vurguladı.

“IRAK’TAKİ ARAMA İHALELERİNE HAZIRLANIYORUZ”

Irak’ta yeni ortaklıkları her zaman takip ettiklerini ifade eden Uysal,
“İsim vermek şu anda doğru değil ama Irak’ta ihale kazanan bir şirketle, kazanmış olduğu ihaleye ortak olarak girmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Çok büyük bir sahanın konsorsiyumu olacak bu” diye konuştu.
Akkas sahasının ihalesine TPAO’dan başka teklif veren şirketin çıkmadığını, bunun üzerine Irak tarafının bu sahayı ihaleden çektiğini hatırlatan Uysal, sonda Irak tarafının bu değerlendirmeden vazgeçtiğini ve TPAO’nun da İtalyan Edison şirketiyle birlikte tekrar teklif verildiğini söyledi. Bu teklifin Irak tarafıyla tekrar görüşüleceğini anlatan TPAO Genel Müdürü, “Eğer bir anlaşma sağlanabilirse Akkas sahasının işletmesini de konsorsiyum olarak biz üstlenmiş olacağız. O da önemli bir gelişme” dedi.
Yeni hükümet kurulduktan sonra Irak’ta arama alanlarıyla ilgili ihalelerin yapılacağını belirten Mehmet Uysal, “Biz de çok ciddi olarak bu ihalelere hazırlanıyoruz” diye konuştu.

“ŞU ANDA RAFİNERİ GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK”


TPAO olarak şu anda rafineri kurma gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını kaydeden Uysal, İskenderun’da satın aldıkları araziyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu araziyle ilgili ana felsefemiz şu; biz burada kurulacak bir rafineri için arsamızı tahsis edelim. Bunun karşılığında da arsa bedeli kadar o rafineride ortak olalım. Bununla ilgili tekliflere hala açığız. Eğer bir rafineri şirketi gelip bize müracaat ederse, biz de o araziyi belli bir hisseye sahip olmak kaydıyla verebiliriz.”


__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cahit ERAYDIN kullanıcısına teşekkür eden 4 üye:
bahriaskin (24-Nisan-2010), Mustafa YİĞİT (24-Nisan-2010), shadan (24-Nisan-2010), zumrut_ (24-Nisan-2010)

Cevapla

Etiketler
doğal, doğalgaz, gaz, haber, karadenizde, petrol


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:49.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq