Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-Ağustos-2010, 18:36   #9 (permalink)
Ayşenur KILIÇ
Süper Moderatör
 
Ayşenur KILIÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Mesajlar: 2.464
Teşekkürleri: 3.081
456 mesajına 1.430 kere teşekkür edildi.
Standart

Abbas Güçlü'nin Milliyet Diyalog'daki yazısı:

Süper denetçiler KPSS’de kopyacı avında!

"YÖK, KPSS ile ilgili iddiaları soruşturmak için Denetleme Kurulu’nu tam yetkiyle görevlendirdi..."


Türkiye günlerdir Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’de yaşanan skandalı konuşuyor. Bugüne kadar soruların tümünü yapan hiç kimse çıkmazken bu yıl, sadece Eğitim Bilimleri testinde 120 sorunun tümünü yapan 350 kişi çıktı. 110 üzerinde neti olan aday sayısı önceki yıllarda 20.30’u geçmezken bu yıl binlerle ifade ediliyor. Daha da enteresanı, karı-koca öğretmen adaylarından soruların tümünü yapan çift sayısı 10’u aştı.
KPSS’de bugüne kadar eşi benzeri görülmeyen bu başarı patlaması(!), başta öğretmenler olmak üzere sınava giren 800 bin adayı rahatsız etti. ÖSYM, YÖK ve MEB günlerce olaya sessiz kaldı. Bu arada kopya iddiaları açıklık kazanmadan MEB öğretmen alımına başlanacağını açıkladı. Tüm bu gelişmeler de başta eğitim sendikaları olmak üzere pek çok kurumun bu olaya odaklanmasına yol açtı.

Cuma akşamı toplantı

KPSS ile ilgili olarak bugüne kadar hem bireysel hem de kurumsal davalar açıldı. Ama görünen o ki şu ana kadar ki en büyük soruşturmayı cuma akşamı saatlerinde YÖK başlatmış. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç, Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplandıklarını ve YÖK Denetleme Kurulu’nu, tam yetki ile görevlendirdiklerini açıkladı.
Saraç, süper yetkilerle donatılan denetleme kurulu üyelerinin hafta sonu, gece demeden kesintisiz çalıştıklarına dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Ortaya çıkan bu durum bizi de rahatsız etti. İddialar ne kadar doğru bilmiyoruz. Ama en kısa sürede kamuoyunu da tatmin edecek şekilde açıklığa kavuşması için Denetleme Kurulu’muzu tam yetki ile görevlendirdik. Hafta sonu kendileri için bir yol haritası hazırladılar. Konu çok komplike olduğu için gerektiğinde dışarıdan bilgisayar, elektronik, eğitim ve bilişim uzmanları da görevlendirebilecekler. ÖSYM’de her türlü incelemeyi yapabilecekler.
Ayrıca soruların tümünü cevaplayan adaylar içerisinde dikkat çekenlerle de bire bir yüz yüze görüşecekler.
Tüm bu incelemelerden sonra soruşturma açılmasına gerek duyulursa da anında soruşturma açılacak ve gereken ne ise o yapılacak.”
Prof. Saraç inceleme sürücinde ve sonrasında elde edilen tüm bilgilerin aşama aşama kamuoyu ile paylaşılacağını da vurguladı.


Şifreler kırıldı mı?

ÖSYM ve MEB KPSS’ye giren öğretmenlerin branş sıralarının açıklanmayacağını özellikle duyurdular. Ama hafta sonu internet sitelerinde bu yönde listeler elden ele dolaştı. ÖSYM’nin iç yazışmalarında kullandığı gizli dosyaların parola ve şifreleri bize de gönderildi. Hackerların gerçekleştirdiği bu operasyonun doğru olup olmadığı ve doğru ise sisteme nasıl sızıldığı konusunda ise ÖSYM başkanına ulaşamadığımız için bilgi alamadık. Ortaya çıkan bu yeni durum ise soruların çalındığı varsayımından sonra, sisteme girilerek puanların yükseltildiği iddilarını gündeme getirdi.
YÖK Başkan Vekili Saraç’a bu iddiaları da aktardık. Denetçilerin, yüksek puan alan adayların soru kitapçıları da dahil her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak iddialara açıklık getireceklerini söyledi...
Ayşenur KILIÇ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Ayşenur KILIÇ kullanıcısına teşekkür edenler:
Tugay NAYKI (27-Ağustos-2010)