Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda  
Ana Sayfa'ya Git Forum'a Git Arşiv
Go Back   Bizim Coğrafya - Hayat Coğrafya'da, Coğrafya Hayatımızda >

GENEL TOPİK

> GENEL

GENEL Her konuda yazıp çizebileceğiniz bölümümüz.

İlginç doğa olayları !

İlginç doğa olayları ! İlginç doğa olayları ABDde hareket eden taşlar, Venezuelada dinmeyen fırtına, Yanan gökkuşağı, Danimarkada kara güneş, Hindistanda kızıl yağmur. Bu olaylar yıllardır açıklanamıyor. ABDde hareket eden taşlar, Venezuelada dinmeyen fırtına, ...
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30-Haziran-2009, 14:56   #1 (permalink)
Cahit ERAYDIN
Bizim Coğrafya Yöneticisi
 
Cahit ERAYDIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04-Haziran-2009
Bulunduğu yer: BURDUR
Yaş: 66
Mesajlar: 2.075
Teşekkürleri: 565
836 mesajına 4.324 kere teşekkür edildi.
Standart İlginç doğa olayları !

İlginç doğa olayları
ABDde hareket eden taşlar, Venezuelada dinmeyen fırtına, Yanan gökkuşağı, Danimarkada kara güneş, Hindistanda kızıl yağmur. Bu olaylar yıllardır açıklanamıyor.

İlginç doğa olayları ABDde hareket eden taşlar, Venezuelada dinmeyen fırtına, Yanan gökkuşağı, Danimarkada kara güneş, Hindistanda kızıl yağmur.


HAREKET EDEN TAŞLAR: ABDnin Kaliforniya ile Nevada eyaletlerinin sınırında bulunan Death Valley (Ölüm Vadisi), hareket eden taşları ile yıllardan beri bilim adamlarını çekiyor. Günlerce gözlemlenen taşların yer değiştirmesi ise tüm araştırmalara rağmen tam açıklanamıyor.

Bir teze göre, rüzgar, taşların kum üzerinde kaymalarını sağlıyor.
Ancak yüzlerce kiloluk taşları hareket ettirecek kadar şiddetli rüzgarlar kaydedilmiyor. Ayrıca aynı noktadan hareket etmeye başlayan taşların nasıl olup da farklı yönlere yöneldiklerini kimse açıklayamıyor.

Rüzgar teorisine karşı çıkanlar Rüzgar, aynı noktadan hareket etmeye başlayan iki taşı aynı yöne kaydırır. Ama burada durum farklı diyor. Büyük muamma sürüyor.

İlginç doğa olayları




KARA GÜNEŞ: Danimarkada her ilkbaharda, gün batımına yaklaşık yarım saat kala, milyonlarca kuş biraraya gelip, gökyüzünde inanılmaz şekiller oluşturarak uçuyor.

Mart ayından Nisanın ortalarına kadar, her akşam gün batımına yarım saat kala biraraya gelen bu milyonlarca kuşun neden böyle davrandığını bilim adamları tam olarak açıklayamıyor.
İlginç doğa olayları




DİNMEYEN FIRTINA: Diğer adıyla Catatumbo şimşekleri dünyada eşi benzeri olmayan bir doğa olayı.

Venezuelada Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölünün buluştuğu yer üzerinde oluşan bulutların çarpışması sonucu şimşek fırtınası meydana geliyor. 5 kilometre yüksekte oluşan yüksek voltaj nedeniyle yılda 140-160 gece boyunca, her gece 10 saat süreyle şimsekler çakıyor.

Şimşekler bazen saatte 280 kez tekrarlanıyor. Bölgede, Şiddeti
400 bin amper olmak üzere yılda ortalama 1 milyon 176 bin elektik boşalma meydana geliyor. Bu nedenle bölge dünyada ozon oluşturan tek yer olarak geçiyor.

İnanılmaz şimşek fırtınası ise 400 kilometre mesafeden izlenebiliyor. Gemiler bile yön tayin etmekte şimşekleri kullanıyor.
İlginç doğa olayları




YANAN GÖKKUŞAĞI: Dünyanın her yerinde zaman zaman gökkuşağı oluşuyor. Ama ABDnin Idaho Eyaletinde (Washington eyalet sınırında) oluşan gökkuşakları bir başka.

Görenleri hem şaşrıtan hem de büyüleyen cinsten. Çünkü bu gökkuşakları bildiğimiz gökkuşaklarından çok farklı. Dağılmış gibi görünen ve bir alevi andıran gökkuşağını inceleyen bilim adamları burada meydana gelen fenomeni şöyle açıklıyorlar:

Güneş ufuktan 58 derece tepede olduğu sırada, yüksek seviyede cirus tipi bulutlar oluştuğunda ve de bu bulutlar heksagonal (altıgen) su kritallerinden oluştuğunda, güneş ışınları bu bulutlardan geçerken gökkuşağı renkleri oluşuyor.
İlginç doğa olayları




KIZIL YAĞMURLAR: 2001 yılında, 25 Temmuzdan, 23 Eylüle kadar Hindistanın Kerala bölgesine yağan her yağmur kızıl renkte oldu.

Bölge halkının geleneksel olarak giydiği beyaz renkteki elbiselerde ise yağmur kan kırmızısına yakın bir kırmızıya dönüştü. Hindistan Hükümeti olaya el koyu ve kızıl yağmurun nedeni araştırıldı.

Tahminlere göre Hint Okyanusunda oluşan mikroskopik kızıl yosunlar buna neden oldu. Ancak 2006 yılında olayla ilgili araştımalarını sürdüren Mahatma Gandhi Universitesinden 2 bilim adamı Godfrey Louis ve Santhosh Kumar, aslında dünya dışı hücrelerin
atmosferde yarattığı izotopik reaksiyornların bu yağmurları kızıla boyadığını söyleyince bu garip olay yeniden gündeme geldi.

İlginç doğa olayları




MAMMATUS BULUTLARI: Meteorolojide mammatokumulus bulutları olarak da geçiyor. Bulutların altında sarkıtların oluşması son derece ilginç görünüyor.

Çok geniş alanları kaplayabilen bu tip bulutlar hareketsiz gibi görünse de ekstrem bir hava durumunun işareti sayılıyor. Ancak bilim, oluşmaları için gerekli faktörleri hala tam olarak belirleyemedi.


İlginç doğa olayları





PENİTENTES: Bazı dağ tepelerinde görülebiliyor. Güneş ışınlarının buzullara yansıması sonucunda oluştukları belirtiliyor.

Beyaz sivri başlıklar takmış, kortej halinde yürüyen rahibelerin uzaktan görüntüsünü andırdığından penitenes adı verilen bu garip doğal
oluşumun neden sadece bazı yerlerde meydana geldiği bilinmiyor.

İlginç doğa olayları






SÜPER HÜCRELER: Genellikle izole ama çok şiddetli fırtınalar doğururlar ve saatlerce sürebilir.

Ayrıca bazıları ikiye bölünüp, iki ayrı yöne hareket edebilirler. Bazen hortumlara dönüşebilir.

Genellikle çok büyük miktarda dolu ve yağmur bırakırlar. Bu
süper-hücreler en büyük dolu taşlarını taşırlar.

İlginç doğa olayları




ŞEYTAN ATEŞİ: Ya da ateş hortumları. Birkaç metre yüksekliğe kadar ulaşabilen alevlerden oluşan bir hortum. Birkaç dakika sürüyor.

Bilim adamlarına göre sıcak hava akımları sonucunda oluşuyor ancak hangi faktörlerin biraraya gelmesinin sonucunda oluştuğu kesin olarak bilinmiyor. Daha çok çalılıklarda çıkan yangınlarda meydana geliyor ama çok ender görülüyor.

İlginç doğa olayları




BUZ HALKALARI: Sibirya gibi çok soğuk bölgelerde ortaya çıkıyor. Bazen debisi çok düşük akar sularda da meydana geliyor.

Bilim adamları, tam olarak hangi şartlarda oluştuklarını araştırıyor.
İlginç doğa olayları






MAVİ GÜNEŞ: Mısırın başkenti Kahire yakınlarındaki piramitlerin güvenlik kameraları, 14 Aralık 2006da saat 16.47ten başlayan garip bir olayı kaydetti.

Güneşin rengi, yaklaşık 15 dakika boyunca maviye döndü. Görüntüler daha sonra bir grup fizikçi tarafından incelendi. Mavi güneş olayı ile ilgili hazırladıkları raporda şu ifadeler yer aldı:

Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen ve ilk kez belgelenmiş olan mavi güneş olayı, bugüne kadar sadece 5 kez yaşanmıştır. En son mavi güneş olayı 1950de İskoçyanın Edinburg kentinde meydana geldi.

Ancak bilim adamları yazılı raporlarında, olaya neden olan etkenlere yer vermediler. Bugün de süren araştırmalarla ilgili bazı bilim adamları mavi güneş olayının havadaki kirliliğe bağlı olduğunu savunuyor. Ancak bir başka grup bilim adamı, da bu tezi 1950lerde
bu denli bir hava kirliliği yoktu. Aynı oranda kirlilik yoksa, olay nasıl aynı şekilde gerçekleşebilir? diyerek tartışmayı sürdürüyor.

İlginç doğa olayları


__________________
Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hiyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler !!!

KEMAL ATATÜRK






Öğretmenler ; Cumhuriyet sizden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller ister
KEMAL ATATÜRK
Cahit ERAYDIN isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cahit ERAYDIN kullanıcısına teşekkür eden 4 üye:
Ayşenur KILIÇ (30-Haziran-2009), bahriaskin (01-Temmuz-2009), DreameR-Türk (30-Haziran-2009), zumrut_ (01-Temmuz-2009)

Alt 30-Haziran-2009, 15:29   #2 (permalink)
DreameR-Türk
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: 05-Haziran-2009
Bulunduğu yer: Çorum
Mesajlar: 475
Teşekkürleri: 75
125 mesajına 263 kere teşekkür edildi.
Standart

teşekkürler hocam elinize sağlık..
DreameR-Türk isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
DreameR-Türk kullanıcısına teşekkür edenler:
didem aktaş (02-Temmuz-2009)
Cevapla

Etiketler
doğa, olayları, İlginç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:10.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by BizimCografya.com® Copyright ©2008 - 2011, Baylas
Bu Forumda üyeler kendi düşüncelerini yazabilir bu yüzden yazılan içeriklerden BizimCoğrafya.com Sorumlu tutulamaz. Yinede Yasalarca yasaklanmış içerikleri yada telif hakkı olabilecek içerikleri şikayet etmek için info@bizimcografya.com adresine mail atabilirsiniz, en kısa sürede dönüş yapılacaktır...

Baylas | Coğrafya | Sınav | Mynaq